IPL-Pigmentborttagning

I vår hud finns jämnt fördelade celler(melanocyter) som vid solbestrålning producerar pigment. Huden blir brun. Vid ökad eller minskad pigmentbildning får man ibland ljusare eller mörkare hud partier. Födelsemärken och leverfläckar visar anhopningar av pigmentbildande celler. Fläckarna kan ibland vara hårbevuxna, ibland något upphöjda. Med åren ökar antalet pigmentfläckar, som ett utryck för samlad ljusstimulering. Tunna ytliga pigmentfläckar och pigmenterade ojämnheter kan behandlas med IPL.

 

                                                

 

Om pigmentfläckar

Många personer har problem med pigmenterad hud, det vill säga pigmentfläckar. Dessa kan uppstå av olika orsaker, bland annat på grund av solskador och melasma (som kan orsakas av graviditet och p-piller). Ofta ser man även melasma hos yngre och medelålderskvinnor utan att några av dessa faktorer finns med. Många kan uppfatta detta som ett ”fläckigt” utseende. Vi på  Marinas Lagun laser och estetik hudkliniken  kan hjälpa dig med säkra och effektiva behandlingar.

Olika typer av pigmentförändringar är t.ex.

  • Melasma
  • Fräknar
  • Solfläckar (lentigo)
  • Cafe au Lait

Hudförbättringar

Med laserteknik kan vi effektivt reducera både pigmentfläckar och ytliga blodkärl i ansiktet. Dessutom kan vi göra din hudyta mycket jämnare. Förstorade porer kan vi också minska ner.

Avancerad teknik för en säker behandling ger ifrån sig ett laserljus som omvandlas till värme, vilket spränger pigmentcellerna i småbitar. Kroppens naturliga försvar tar hand om pigmentet och transporterar bort dessa. Oavsett pigmentet är mörkt eller ljust så är behandlingsprocessen densamma.

Hur ser en pigmentfläck ut?

Pigmentfläckar kan se ut på olika sätt. Vissa har pigmentförändringar som t.ex. fräknar, andra har stora områden av fläckighet (melasma) och vissa kanske bara har några enstaka fläckar. Fläckarna kan ha varierande färg, såsom mörkbrun, brun eller ljus. De kan även vara olika stora och ha olika former.

Pigmentförändringar kan finnas överallt på kroppen. Några av de vanligaste ställena är b.la. ansiktet, hals/decolletage, rygg och handryggar.

Hur många behandlingar behövs?

Beroende på vilken typ av pigmentfläck du har ligger de olika djupt i huden. Det kan därför krävas 1-3 behandlingar innan en klar förbättring av pigmentfläcken syns. Dock kan ytliga fläckar försvinna efter endast en gång. Den bästa behandlingen för pigmentfläckar orsakade av ökad ålder och sol, är laserbehandling. Vilken typ av behandling som är mest lämplig för just dina pigmentförändringar avgörs på ett konsultationsbesök hos oss.

Viktigt att tänka på är att solning kan göra att borttagna pigmentfläckar kan återkomma även efter utförd behandling. Det är därför viktigt att använda solskyddsfaktor och inte utsätta sig för överdriven exponering av solen.

Efter behandling

Efter behandling bildas det en skorpa där pigmentfläcken tagits bort. Pilla inte bort skorpan. Det kan även uppstå rodnad och lite irritation kring området. Detta kan hålla i sig i några veckor. Du bör även undvika sol på det behandlade området i minst 4 veckor efter behandlingen. När området är läkt bör du använda stark solskyddsfaktor och även undvika sol direkt på det behandlade området, i den mån det går. Tänk även på att vårda din hud med bra produkter. Det är viktigt med återfuktning efter behandling, smörj därför in det behandlade området 1 ggr/ dag på kvällen, eftersom läkningsprocessen är som bäst på nätterna.  Undvik även smink inom den närmsta veckan.

Alternativa behandlingar

Ett alternativ av IPL behandling är kemisk peeling, för behandling av ytliga pigmentförändringar.

Kontakta oss för bokning och personlig rådgivning.